Top Header Muallim Content ms

p

Tel: 05 452 8014
Faks: 05 452 8085

e
HOME

PEJABAT DAERAH DAN TANAH MUALLIM

Menu Muallim Content ms

Breadcrumb

SoalanLazimMuallimContent

SOALAN LAZIM


Sebarang Pertanyaan Hubungi Kami

Sebarang pertanyaan atau aduan awam mengenai Pentadbiran Tanah mohon diajukan melalui
Sistem Aduan Awam (e-Aduan) atau hubungi kami di talian 05 - 452 8014/8015

 

Sebarang maklumbalas atau komen yang berkaitan dengan ketidakfungsian PORTAL RASMI atau isi-isu lain
yang berkaitan dengan agensi mohon diajukan di Maklumbalas/Komen atau emel kepada
pdtmuallim[at]perak.gov.my

 

Pejabat Daerah Dan Tanah Muallim,
35800 Slim River,
Perak Darul Ridzuan.
Telefon: 05-452 8014 / 452 8015
Fax: 05-452 8085

Jawapan: Tidak. Pemohon mestilah mendapatkan perlanjutan tempoh perintah pembangunan sebelum mengemukan permohonan pembangunan tanah di jabatan ini.

Jawapan: Sebenarnya tiada istilah lanjut tempoh dalam undang-undang tanah. Proses yang ada hanya dengan membuat penyerahan balik dibawah Seksyen 197 Kanun Tanah Negara dan memohon untuk diberi milik semula di bawah seksyen 42 (1) (a) KTN dimana tempoh pajakanya di tentukan oleh Pihak Berkuasa Negeri (PBN).

Jawapan: Boleh merayu melanjutkan tempoh bayaran dengan syarat hanya akan diberi pertimbangan jika permohonan di kemukakan sebelum tempoh tarikh Borang 5A luput. Permohonan dianggap terbatal jika 5A tidak dijelaskan dan rayuan tidak dikemukakan dalam tempoh tersebut. Jika masih berminat,pemohon perlu mengemukakan permohonan baru (Borang Jadual 1) untuk diberi pertimbangan semula.

Jawapan: Bagi tanah milik yang telah luput tempoh pajakan, permohonan baru ( menggunakan Borang Jadual 1) perlu dikemukakan ke Pejabat Tanah di daerah dimana tanah tersebut berada untuk diberi pertimbangan semula.

Jawapan: Sesiapa sahaja yang dinyatakan di bawah Seksyen 43 Kanun Tanah Negara(KTN) boleh memohon dan dipertimbangankan. Walaubagaimanapun, keutamaan akan diberi kepada waris-waris pemilik asal, jika ada permohonan.

 

 

 

 

 

 floating menu muallim content v1 ms

 

Footer ms