Top Header Manjung Content ms

Menu Manjung 3rd Level Content ms

Breadcrumb

Sinar Online : 22 April 2018 : Kesedaran Sivik Faktor Pelancong Ke Perak

SINAR ONLINE : 22 APRIL 2018 : KESEDARAN SIVIK FAKTOR PELANCONG KE PERAK


       

LUMUT - Tahap kesedaran sivik dalam kalangan masyarakat di Perak yang memberi keutamaan kepada penjagaan kebersihan merupakan antara faktor pelancong asing gemar melancong ke negeri ini.

Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata, ini merupakan hasil usaha dan contoh teladan yang ditunjukkan Menteri Besar Perak Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir yang turun sendiri mengutip sampah sarap.

"Tiga minggu lepas saya secara senyap-senyap pergi ke tempat-tempat pelancongan di Ipoh dan memang…menteri besar telah berjaya menjadikan Ipoh sebagai tempat yang disinggah oleh pelancong kerana kebersihannya.

"Kebersihan sangat penting, kerana pelancong akan melihat kebersihan di sesuatu tempat itu dan ia menunjukkan bahawa kita mempunyai tahap sivik yang tinggi, sebab itu pelancong suka datang ke negeri ini,” katanya ketika berucap pada majlis perasmian Program Lumut 18, My Kampung Tourism "Moh..kome, Kita Ke Perak" di Dewan EMV di Seri Manjung di sini hari ini.

Sebelum ini, Menteri Besar Perak mahu aspek kebersihan terus dijaga dan dipelihara selepas Ipoh kian menjadi tumpuan dunia apabila akhbar New York Times menerbitkan sebuah artikel bertajuk 'Kenapa Ipoh, Malaysia perlu berada dalam radar pelancongan anda' pada 28 Februari lalu.

Mohamed Nazri berkata usaha menerapkan kesedaran sivik dan menjaga kebersihan sekitar Bandaraya Ipoh menyebabkan bandar raya tersebut antara lokasi pelancongan yang digemari pelancong, terutama dari Jepun dan China.

Lonely Planet, penerbit buku pelancongan antarabangsa terbesar dunia sebelum ini menyenaraikan Perak sebagai wilayah kesembilan terbaik dunia untuk dilawati pada tahun 2017.

Malahan, bandaraya Ipoh juga telah diiktiraf sebagai destinasi keenam terbaik di Asia pada 2016 oleh penerbit sama.- Bernama
 floating menu manjung content v1 ms

 

Footer ms