Top Header Teluk Intan Content ms

p

Tel: 05 622 1766
Faks: 05 621 5166

e
HOME

PEJABAT DAERAH DAN TANAH HILIR PERAK

Menu Teluk Intan 3rd Level Content

Breadcrumb

e-Penyertaan ms

POLISI E-PENYERTAAN


e-Penyertaan

Jawapan: Boleh merayu melanjutkan tempoh bayaran dengan syarat hanya akan diberi pertimbangan jika permohonan dikemukakan sebelum tempoh tarikh Borang 5A luput. Permohonan dianggap terbatal jika 5A tidak dijelaskan dan rayuan tidak dikemukakan dalam tempoh tersebut. Jika masih berminat, pemohon perlu mengemukakan permohonan baru (Borang Jadual 1) untuk diberi pertimbangan semula.

Jawapan: Sebenarnya tiada istilah lanjut tempoh dalam undang-undang tanah. Proses yang ada hanya dengan membuat penyerahan balik di bawah Seksyen 197 Kanun Tanah Negara dan memohon untuk diberimilik semula di bawah Seksyen 42 (1) (a) KTN dimana tempoh pajakannya ditentukan oleh Pihak Berkuasa Negeri (PBN).

Jawapan: Borang Suratcara hanya boleh dilengkapkan dengan menggunakan dakwat hitam atau bertaip.

Jawapan: Cukai Tanah boleh dibayar di kaunter Hasil Pejabat Daerah dan Tanah, semua Pejabat Pos serta secara online melalui e-Bayaran.

Jawapan: Borang - borang untuk urusan tanah boleh didapati di Kaunter Pejabat Daerah dan Tanah serta boleh dimuat turun di sini.

Jawapan: Ya. Kaunter untuk urusan pembayaran cukai tanah dibuka pada waktu rehat bagi memudahkan orang ramai membayar cukai tanah. Waktu urusan kaunter Hasil adalah seperti berikut :

 

 

 

 

 

 floating menu teluk intan content v1 ms

 

Footer ms