Top Header Manjung Content ms

Menu Manjung 3rd Level Content ms

Breadcrumb

Utusan : 31 Mac 2019 : Polis Terus Cari Acap Pada Skala Kecil

UTUSAN: 31 MAC 2019: POLIS TERUS CARI ACAP PADA SKALA KECIL


 

IPOH 31 Mac - Polis Perak tetap meneruskan operasi mencari dan menyelamat (SAR) peserta Gopeng Ultra Trail, Mohammad Ashraf Hassan, 29, atau lebih mesra dengan panggilan Acap yang hilang sejak seminggu lalu dalam skala yang kecil sahaja.

Ketua Polis Perak, Datuk Razarudin Husain @ Abd Rasid berkata operasi pencarian skala kecil itu akan dilakukan oleh polis tempatan dengan kerjasama pihak bomba dan penduduk tempatan.

“Kita telah melakukan pencarian di pelbagai tempat dan kita mendapati laluan trek aktiviti itu tidak berbahaya dan tidak akan membuatkan dia (Mohammad Asyraf) akan jatuh ke kawasan cerun bukit.

“Kita telah merujuk kepada MKN (Majlis Keselamatan Negara) dan kita telah berpuas hati dengan operasi SAR yang dilakukan sejak Ahad lepas,” katanya.

Razarudin bercakap kepada pemberita ketika ditemui selepas merasmikan Mesyuarat Agung Ke-12 Tahun 2019 Persatuan Veteran Vat 69 Komando di Kem Briged Utara Pasukan Gerakan Am (PGA) Ulu Kinta di sini hari ini.

Dalam pada itu, Razarudin berkata polis turut membuka kertas siasatan berhubung kes Mohammad Asyraf di bawah kes orang hilang.

Semalam, Ketua Polis Daerah Kampar, Supt Hasron Nazri Hashim berkata operasi SAR Mohammad Ashraf Hassan dihentikan sepenuhnya pada pukul 1 tengah hari.

Beliau berkata Pos Kawalan Tempat Kejadian (PKTK) di kawasan berkenaan akan diaktifkan semula sekiranya mendapat maklumat lanjut atau mendapat petunjuk baharu di tempat kejadian.

Mohammad Ashraf Hassan atau panggilan mesra Acap, dari Muar, Johor bersama 485 peserta lelaki dan perempuan yang lain memulakan larian dari Gua Tempurung bagi kategori 25 kilometer pagi Sabtu dan sepatutnya berakhir pada hari yang sama di lokasi sama.

Kehilangan mangsa disedari kawannya, Mohd Farid Md Kamal, 32, apabila mendapati Mohammad Ashraf masih tidak sampai selepas selesai perlumbaan sebelum membuat laporan polis kira-kira pukul 1.09 pagi, Ahad lepas. - BERNAMA

 Footer ms