Top Header Manjung Content ms

Menu Manjung 3rd Level Content ms

Breadcrumb

Astro Awani : 19 Mac 2020 : COVID-19: Tentera Dikerah Jika Gagal Patuh Perintah Kawalan Pergerakan - Ismail Sabri ms

 

Astro Awani : 19 Mac 2020 : COVID-19: Tentera Dikerah Jika Gagal Patuh Perintah Kawalan Pergerakan - Ismail Sabri


 

KUALA LUMPUR: Kerajaan mungkin akan menggunakan khidmat anggota tentera untuk memastikan rakyat mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan, kata Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Menurut Ismail Sabri, hanya 60 peratus rakyat Malaysia mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan pada hari pertama ia dilaksanakan.

"Jika keadaan masih tidak dapat dikawal sepenuhnya, kemungkinan besar tentera akan digunakan.

"Saya percaya tidak perlu, tetapi jika tidak ada pilihan -- pematuhan masih kekal setakat 60 peratus ke 70 peratus -- saya percaya kemungkinan besar tentera akan digunakan," katanya pada sidang media khas, hari ini.

Ismail Sabri memaklumkan untuk memastikan rakyat mematuhi peraturan tersebut pihak polis telah mengadakan sekatan jalan raya di seluruh negara pada hari pertama perintah tersebut dijalankan.

Beliau menjelaskan sebanyak 504 sekatan jalanraya telah dilaksanakan pada Rabu untuk memastikan rakyat mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan.

"Setakat semalam sebanyak 504 sekatan jalan raya telah dilaksanakan oleh polis di seluruh negara dan sebanyak 6,135 kenderaan diperiksa.

"Setakat hari ini, pihak polis telah mengambil tindakan berhemah dengan menasihati sahaja dan saya percaya kalau pematuhan ini masih tidak meningkat saya percaya pihak polis terpaksa gunakan undang-undang dan mengenakan tindakan yang lebih tegas lagi.

"Saya rasa perkara ini tidak perlu dilakukan kalau pematuhannya meningkat dari masa ke semasa," katanya lagi.Ismail Sabri memberitahu sejak hari pertama perintah tersebut dilaksanakan semua ketua-ketua polis daerah diarahkan untuk mengambil tindakan untuk memastikan rakyat mematuhi perintah tersebut.

"Peringkat awal ini adalah untuk mengadakan pengumuman supaya semua berada di rumah dan juga mengadakan hebahan," katanya.

Beliau juga memaklumkan bahawa mesyuarat Kabinet pada Rabu memutuskan untuk menubuhkan satu Jawatankuasa Khas Menteri-Menteri mengenai pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan.

Jawatankuasa Khas ini yang melibatkan 19 Kementerian, 19 Menteri, Ketua Setiausaha Negara, Majlis Kesemalatan Negara, Ketua Polis Negara, Panglima Angkatan Tentera dan Ketua Setiausaha setiap kementerian terlibat.

 

 Footer ms